Azi noapte, pana pe la ora 1, nu am reusit sa adorm de ganduri…Tot felul de ganduri… Cand  se va intampla? Va fi totul OK? Operatia? Probleme? Fara probleme? Si daca… Dar daca… Uffff… Cand am reusit sa ma linistesc, am luat pozitia mea speciala de somn, cu grija sa nu „turtesc” bebelul, dar dupa vreo 5 minute, m-a trezit un ghiont. Am crezut ca o mangaiere calda si un soptit „hai  mami, te iubesc, treci la somn” va rezolva problema… Cred ca am vorbit prea in soapta, pentru ca bebe a inteles ca e ora de joaca :) Si tine-te inghionteli si alergaturi pe sub coastele mele… Dupa vreo 30 de minute de cardio intensiv, bebe s-a hotarat sa doarma si am reusit sa atipesc. Ce-i drept, cu zambetul pe buze…
Dimineata am deschis ochii si am crezut ca visez. Toti pomii erau albi, iar afara ningea linistit  cu fulgi enormi.
 
 
O priveliste de poveste. Prima zi de iarna cu zapada adevarata in Bucuresti. Am auzit bubuieli/tropaieli pe scara. Baiatii mei au alergat intr-un suflet la mine sa-mi spuna ca ninge. „Mami, repede, sa pregatim un ceai super aromat si o prajitura calda!!! E zapada!!!”  Repede? Repede a devenit o notiune foarte relativa pentru mine. Ce e repede pentru mine acum, era slow motion/cu incetinitorul pana acum cateva luni… In fine, am reusit intr-un final sa intru in bucatarie si ajutata de mama si de baiatul meu mai mare am reusit sa pregatesc o prajitura minunata. De multisor doream sa o incerc, fiind usor si rapid de pregatit, in plus, fara gluten. Reteta este adaptata dupa cea a lui Hannah Miles/The gluten free baker si o dedic prietenei mele Alina. Alina draga, sper sa-i placa si Ioanei prajitura :)
De ce fara gluten? Din ce in ce mai multe persoane descopera ca au intoleranta la gluten sau boala celiaca. Nu este usor sa gatesti retete fara gluten, din pacate. Cu atat mai putin sa gasesti preparate fara gluten in restaurante sau cofetarii din tara noastra. Nu trebuie evitate doar cerealele cu gluten, ci si orice contaminari ale alimentelor. Pot contine gluten anumite tipuri de sos de soia, drojdie, anumite produse din carne procesata, smantana, lapte praf, praf de copt, bere, bauturi alcoolice etc. Prin urmare, daca glutenul este o problema, atunci ar trebui sa apelati la sfaturile unui dietetician, iar verificarea de 2 ori a oricarei etichete, a tuturor ingredientelor, este obligatorie. Simpla inlocuire a fainii albe dintr-o reteta cu o faina fara gluten nu inseamna ca va rezulta o prajitura delicioasa, pentru ca trebuie folosite tot felul de alte preparate pentru a compensa lipsa glutenului. Faina (de la Doves farm) pe care am folosit-o eu contine un mix de faina de orez, tapioca si cartof plus guma xantan.
Nu am indraznit pana acum sa ne facem testele pentru alergiile alimentare. Stiu sigur ca am alergie la soare, la metale si la parfum.  Mai degraba la combinatia de parfum + soare. Poate cand va creste bebe  ma voi incumeta sa fac un test York. Vom vedea…
Pana una alta, prajitura cu banana si aroma de portocale este un delicios desert fara gluten, pe care l-am savurat pe nerasuflate dimineata, langa o cana de ceai cald, negru. Banane, nuci, migdale, coaja de portocala, sirop caramelizat, fistic crud… Banana cake cu aroma de portocale. Ce poate fi mai bun in prima zi cu zapada a anului?
Cat despre bebe, miercuri mergem la control, din nou. Stam cuminti, cuminti. Avem 37 de saptamani, teoretic e considerat nascut la termen daca se naste  acum, dar fiecare clipa in cuib este foarte importanta. Asteptam cu drag clipa cand vom tine in brate micuta comoara, bebelusul nostru mult dorit. Baietii sunt nerabdatori…
Discutie serioasa intre baieti:
„Ar fi tare sa fie fata, pentru ca fetele sunt asa, mai dragute… Dar au o mare problema… Au prea multe papusi”  
„Ei, lasa, ca poate o sa fie o fata baiat”
„Cum adica?”
„Adica, daca o sa ne vada pe noi cu masini, fotbal, jocuri pe computer, poate asa o a faca si ea…”
:D Ce sa mai spun? Deli, fii barbata! :D
 

Banana cake cu nuci si aroma de portocale

Portii 6-8
Timp pregatire 15 minutes
Timp gatire 30 minutes
Total time 45 minutes
Dietary Gluten Free
Meal type Dessert
Website Delicioasa.com

Ingrediente

Banana cake

  • 115 g unt (nesarat, la temperatura camerei)
  • 115 g zahar brun
  • 2 banane (coapte, zdrobite cu furculita pentru a obtine un piure)
  • 2 oua mari (la temperatura camerei)
  • 115 g faina fara gluten (Eu am folosit: White bread flour blend - Doves Farm)
  • 3 linguri iaurt bio
  • 1 lgt praf de copt bio ((verificati sa fie fara gluten))
  • 2 lgt scortisoara (macinata)
  • 1/2 lgt nucsoara (proaspat rasa)
  • 1/2 lgt ienibahar (macinat)
  • 50 g nuci (taiate bucatele mari)
  • 50 g migdale (taiate bucatele mari)
  • Coaja unei portocale (fin rasa)

Sirop caramel

  • 2 lg unt (nesarat, taiat cubulete)
  • 2 lg sirop de artar
  • 2 lg zahar brun

Decor

  • fistic crud si coaja de portocala proaspat rasa

Mod de preparare

1. Incingem cuptorul la 180 grade C. Pregatim o tava pentru chec, tapetand-o cu unt si hartie pentru copt.
2. Amestecam untul si zaharul, pana obtinem o crema pufoasa.
3. Adaugam ouale, pe rand, amestecam bine, inclusiv posibilele depuneri de pe margini.
4. Incorporam piureul de banane, iaurtul, faina + praful de copt, coaja de portocala, mirodeniile. Amestecam cu o lingura de lemn sau o spatula de lemn. Adaugam nucile si migdalele, amestecam cu grija.
5. Punem aluatul in tava pregatita in prealabil. Coacem prajitura aproximativ 25-30 minute.
6. Scoatem tava din cuptor si lasam prajitura in tava pana este gata siropul caramel.
7. Punem intr-un vas zaharul, untul si siropul de artar, apoi lasam la foc mic, fara a amesteca, pana se topeste untul si se dizolva zaharul.
8. Turnam siropul peste prajitura, acoperind cat mai omogen, presaram cu fistic crud si coaja prospat rasa de portocala. lasam sa se raceasca in tava, apoi scoatem prajitura si o servim.
 
 
 
Pofta buna!

 

SaveSave