Ieri dimineata micutul meu se tot plangea ca-l doare gatul. O raceala neagresiva, dar atat  de bine a jucat teatru dimineata, incat am zis sa-l tin acasa, sa vad cum evolueaza. A inghitit cu greu siropul de catina si s-a „chinuit” cu  propolisul.  Ceaiuri de macese, acrisoare cum ii plac lui. Dupa vreo 45 de minute de stat in pat si vaitat, dupa ce se asigura ca nu mai am cum sa-l „fac pachet” si sa-l trimit la scoala, ma intreaba timid daca  se poate juca.
„Sa te joci? Poti? Nu te simti rau? „
„Ma simt slabit, dar cred ca reusesc”
Il las sa se joace cele 30 de minute promise la Wii, cand realizez ca el topaie si canta de mama focului.
„Adica vrei sa-mi spui ca esti bolnav?”
„Serios, mami, ma doare gatul rau de tot si ma simt foarte slabit…”
„Din cate imi aduc eu aminte, cand ma durea gatul si eram slabita nici nu puteam deschide gura, daramite sa cant si sa topai in timp ce ma joc…”
„Ei, mami… Eu sunt mai activ…”
Case closed. Azi a fost la scoala.
Pentru a ne indulci putin in prima zi de post, cu atat mai mult cu cat jumatate din familie e ferm hotarata sa tina postul, azi am pregatit briose cu dovleac, aromate cu scortisoara, delicioase si vegane. Fierbinti fiind, le-am pensulat cu sirop de artar din belsug. Perfecte langa un ceai cald. Pofta buna!
 

90 ml ulei
2 lg seminte de in,  macinate fin
125 ml  apa
1 lgt esenta vanilie
2 banane coapte, zdrobite cu furculita pentru a obtine un piure
250 g dovleac, taiat cubulete
295 g faina cernuta
160 g zahar  brun
1  1/2 lgt praf de copt
1/4 lgt bicarbonat de sodiu
1 lgt scortisoara
1/2 lgt ienibahar macinat
1/2 lgt sare
sirop de artar
seminte de dovleac, crude

Incingem uleiul la 180 grade C. Pregatim 2 tavi de briose (eu am obtinut 18 briose). Amestecam bine semintele de in macinate si apa, adaugam piureul de banane si esenta de vanilie. Adaugam incet uleiul si amestecam in continuu. Intr-un alt vas amestecam faina, sarea, zaharul, bicarbonatul, praful de copt, scortisoara, ienibaharul, apoi cubuletele de dovleac. Turnam mixul lichid peste cel uscat si amestecam usor cu o lingura de lemn, doar pana incorporam faina. Aluatul ar trebui sa fie usor lipicios, dar nu perfect omogen. Evitam amestecarea in exces. Punem aluatul in formele de briose (aprox 2/3  din forma). Presaram peste briose cateva seminte de dovleac.

briose vegane cu dovleac si sirop de artar (1 of 8)

Coacem briosele 20 de minute. Le scoatem din tava si le pensulam cu sirop de artar din belsug.  Le servim caldute sau la temperatura camerei. Delicioase in ziua in care au fost pregatite :)

briose vegane cu dovleac si sirop de artar (3 of 8)

SaveSave