Azi baietelul meu mi-a atras atentia ca nu merg corect. „Mami, nu mergi bine!” M-am blocat putin, m-am uitat fix la el… „Poftim?” „Da, nu mergi bine… Femeile insarcinate trebuie sa mearga asa.” Ei si acum imaginati-va un ingeras blond si haios, care-si impinge burtica in fata si se curbeaza de spate, impingand cu manutele in spate in dreptul taliei, apoi face cativa pasi de ratusca, leganandu-se usor de pe un picior pe altul, mandru foc… Am incercat din greu sa fiu serioasa si sa urmez instructiunile, dar nu m-am putut abtine si am izbucnit in ras. L-am pupat de l-am albit, desi el tot nu intelegea de ce nu vreau sa merg cum trebuie, bineinteles, fiind foarte serios si ingrijorat :) I-am explicat ca mersul de ratusca vine de la sine, dupa ceva timp, cand burticuta creste din ce in ce mai mult. Dragul de el ♥ Da, burtica incepe sa creasca usor, usor… Incepe sa devina evident ca sunt insarcinata :)
Haideti sa va prezint primul meu experiment cu merisoare, o prajitura upside down cu merisoare si kefir. Merisoarele au fost surprinzatoare la gust, undeva intre acrisor si amarui, dar delicioase. Prajitura se pregateste foarte usor si ne-a placut sa o servim calda, cu inghetata de vanilie. Ma gandesc sa incerc si cu prune, poate un praf de scortisoara… Ce ziceti?
 
Prajitura "upside down" cu merisoare & kefir

 

50 g unt nesarat, taiat cubulete
300 g zahar
350 g merisoare
200 g faina + 1 lgt praf de copt + un praf de sare + 1/4 lgt bicarbonat de soda
2 oua
200 ml kefir
75 ml ulei vegetal

Incinge cuptorul la 180 grade C. Pe aragaz, la foc mediu, topim untul intr-un vas cu peretii grosi, care poate fi introdus ulterior in cuptor. Eu am folosit o tigaie cu diametrul de aproximativ 30 cm, o tigaie din fonta careia i-am scos manerul :) Este mai grea, e adevarat, dar imi place mult sa o folosesc pentru prajituri intoarse/upside down si tarte tatin. Adaugam 150 g zahar peste untul topit, presarandu-l cat mai uniform, apoi lasam la foc mic/mediu, fara sa amestecam, pana se caramelizeaza usor zaharul. Atentie sa nu se arda. Adaugam merisoarele, cat mai uniform, apoi luam vasul de pe foc.

Prajitura "upside down" cu merisoare & kefir

Amestecam intr-un vas faina cernuta, praful de copt, bicarbonatul si sarea. Intr-un alt vas amestecam ouale, 150 g zahar, kefirul si uleiul. Adaugam amestecul lichid peste faina si mixam bine, apoi turnam aluatul peste merisoare.

Coacem prajitura in cuptorul incins, aprox 30 minute.

O lasam sa se raceasca 5 minute, apoi punem deasupra o farfurie mare si o rasturnam.

Prajitura "upside down" cu merisoare & kefir

Delicioasa prajitura cu merisoare, servita cu inghetata de vanilie sau frisca.

Pofta buna!