Cata bucurie imi aduc florile de dovlecei. Atat de gingase, delicate. Atat de insorite, galbene, portocalii, vesele… Fleurs de courgette…

Ce fericita am fost  cand am gasit  fleur de courgettte, proaspete si frumoase… Cum sa le pregatesc? Initial am vrut sa le prajesc  tempura style, dar am avut o mare piedica. De fapt 2 piedici: lipsa apei minerale si lipsa fainii albe, normale. In dulap, faina de kamut, de faro/spelta, ovaz, secara, orez… Numai faina alba, nu. Of, of, of… Sa nu risc! Pofta de flori de dovlecei delicioase creste, creste… Timp/chef sa merg pana la magazin, lipsa, lipsa… Reorganizare, reorientare, brainstorming… Sa incerc ricotta, busuioc proaspat din gradina mea, putin usturoi… Totul e bine cand se termina cu bine :) Florile de dovlecei umplute cu ricotta, trecute prin pesmet auriu si servite cu o salsa picanta de rosii au fost o incantare. Am experimentat si varianta la cuptor. Au fost foarte bune amandoua, dar my all time favorite au fost… Ghici?  Pofta buna!
 
fleur de courgette (1 of 1)-3
 

fleur de courgette (1 of 1)-10
250 g ricotta
6-7  frunze proaspete de busuioc verde, taiate marunt
1 catel usturoi, curatat
2 linguri ulei de masline
1 ou
sare si piper proaspat macinat
aprox 18 flori de dovlecei
60 – 70 g faina
2 oua + 2-3 linguri lapte, batute bine
7-8 felii de paine Mulino bianco, toast auriu, sfaramate pana obtinem un pesmet mai grunjos

Salsa: 3-4 rosii frumoase + peperoncino, dupa gust + 2 catei usturoi + 1 lingura de ulei de masline
sare, piper proaspat macinat

Amestecam ricotta, busuiocul, usturoiul, uleiul de masline si oul, pana obtinem o crema. Spalam cu multa grija, in apa rece, florile de dolvecei; le stergem foarte usor cu hartie absorbanta; indepartam pistilul din interiorul florii. Umplem florile cu crema de branza, cu grija, utilizand o lingurita.

Acum avem 2 optiuni:

a. Incingem cuptorul la 180 grade C. Punem florile intr-un vas ceramic rezistent la temperaturi ridicate, + 0  lingura de ulei si 1/2 lgt unt, presaram cu fleur de sel si piper proaspat macinat si le lasam la cuptor 20 de minute. Simplu si delicios :)

fleur de courgette (1 of 1)-2

b. Pregatim salsa, mixand in blender toate ingredientele. Asezonam dupa gust.

fleur de courgette (1 of 1)-4

Luam o floare de dovlecel umpluta cu ricotta, o trecem prin faina, indepartam excesul, apoi trecem rapid floarea prin amestecul de ou si lapte, urmand tapetarea cu pesmet. Repetam pasii cu fiecare floare in parte.

fleur de courgette (1 of 1)-5

Incingem intr-o tigaie mult ulei de floarea soarelui, sau de arahide ori rapita, pentru alternative mai sanatoase.  Cand uleiul este foarte incins, prajim florile de dovlecei, in transe mici, foarte putin timp (deep fry), pana pesmetul devine auriu. Le lasam la scurs  pe hartie absorbanta. Repetam pasii. Le servim fierbinti, date prin salsa picanta. Nebunie!

fleur de courgette (1 of 1)-8

Pofta buna!