Soare… Vara… Mare… Nici o grija… Amintirile vacantelor copilariei mele sunt atat de fericite, luminoase, dulci… Tin minte cum stateam la plaja si ai mei cumparau struguri si piersici chiar de acolo. Le savuram pe nisipul fierbinte, privind marea. Cat de dulci si aromate erau piersicile. Mari, pufoase, zemoase, dulci… De m-as putea intoarce in timp…
Zilele trecute chiar m-a „atins” melancolia rau de tot, poze cu mini me, mama, tata, surioara mea, amintirea fructelor, pricomigdalele, amandinele, plimbarile pe malul marii, terasele cu muzica, „drumurile noastre toate”…  :) Cauza? Mama s-a gandit sa faca putina ordine prin amintiri si mi-a adus mie diapozitivele vechi. Toate bune si frumoase, daca eu nu as fi un rac sensibil si iremediabil romantic… Ok, nu am plans, dar am avut un sentiment pe care nu-l pot descrie. Ceva gen „de m-as putea intoarce in timp…”
In fine, ieri, bucurie mare. Am cumparat piersici frumoase.  Incantata ca sunt atat de frumoase, am luat multe, multe. M-am rugat sa fie la fel de minunate si la  gust, sa nu fie cumva fade si dure, secate de nectar. Happy! Ce minuni de piersici! Revine obsesia mea de vara!  O cura de piersici delicioase si super sanatoase. Nu stiu daca au vreun ingredient miraculos, dar pasa melancolica a trecut. O fi de la piersici? O fi de la lavanda? De la soare?
Cu atatea piersici aurii langa mine, ideea de a  pregati o  prajitura nu-mi dadea pace. Stiti ca sunt un „obsessive baker”, nu?  Ceva usor, rapid si buuuuun. Ce sa fie? Usor si rapid = crumble. Ideea acestui crumble aromat m-a „urmarit” de ceva vreme, dupa ce am  rasfoit unul din blogurile mele preferate, 101 cookbooks. M-a incantat faptul ca aluatul de crumble era „indoit” cu iaurt, nu doar cu unt. Ador untul, dar uneori e bine sa-l mai subtiezi :) M-am apucat de lucru, am taiat fructele si ma pregateam sa urmez intocmai reteta, cand mi-a venit o idee. De aici, reteta minunata a lui Heidi a luat un twist a la Delicioasa.  Lavanda, spelta, kefir… Lavanda din gradina mea.  Florile minunate plantate chiar cu mana mea acum 8-9 ani, plantute mici si firave care au crescut cu dragoste si s-au transformat in tufe minunate de lavanda parfumata. Ador lavanda! Ador piersicile!
Crumble cu piersici si aroma de levantica, aluat cu faina de spelta si kefir de casa, usor, rapid, parfumat, delicios! Perfect langa o crema de mascarpone. Copiii l-au votat :) Favorit!
 
P.S. Multumiri speciale talentatului meu asistent la aceasta sedinta foto (pustiul meu mic), adorabilul meu dragut, un adevarat profesionist :) Doar ca nu m-a lasat sa-i fac si lui fotografii. E prea pretios :) XOXO, my love!
 
6080464078_86f3c0113c-1

 

5-6 piersici mari, zemoase + 50 g zahar brun + 1/2 – 3/4 lgt lavanda + 1 lg migdale fin macinate

140 g faina de spelta  + 80 g fulgi de ovaz + putina sare + 125 g zahar brun
1 lgt esenta de vanilie
80 ml kefir
80 g unt topit

Spalam, stergem si taiem piersicile in bucati de aproximativ 1 cm, apoi le amestecam cu zaharul brun, migdalele macinate si lavanda. Lasam la marinat minim  30 minute.

6080462936_c5087ed034

Pregatim aluatul de crumble: amestecam fulgii de ovaz, faina de spelta, zaharul, sarea. Adaugam untul topit si esenta de vanilie si framantam usor amestecul (cu varful degetelor, nu cu mixerul), apoi adaugam kefirul si amestecam pana este incorporat. Aluatul nu trebuie sa aibe un aspect omogen.

Incingem cuptorul la 200 grade C. Punem aluatul peste fructe, fara a acoperi perfect.

Coacem prajitura la cuptor aproximativ 20-25 minute.

Servim cald, cu mascarpone sau inghetata de vanilie. Mmmmmm, delicios. Pofta buna!
 
6079926955_2780b65b7b