Zilele calduroase ale copilariei mele… Pepene verde…Porumb fiert… Supa de rosii, rece, cu taitei de casa… Pana reusesc eu sa „fur” reteta  mamei (trebuie sa o prind in bucatarie, la locul faptei, altfel n-am sanse :)), va prezint ultimul meu „experiment” in materie de rosii :) Obsesia mea  de vara s-a concretizat intr-o crema de rosii coapte. A fost prima data cand m-am jucat cu ele, nu fara emotii, pentru ca rosiile coapte sau deshidratate nu sunt tocmai favoritele mele. Spre surpriza mea, crema a avut un gust foarte bun, interesant, parca usor afumat. Am simtit nevoia de ceva in plus si am facut repede cateva tartine cu branza chevre. De vis!

crema de rosii coapte (1 of 1)-6

1 kg rosii, taiate in jumatate
6 catei de usturoi
1 ceapa mare, taiata felii subtiri
4-5 ramurele de cimbru verde
1 lgt zahar
3-4 lg ulei de masline
1 lg otet balsamic
sare, piper proaspat macinat
600 ml supa de legume (sau de pui) + 1 frunza de dafin + 2 lg unt
smantana (dupa gust; eu am folosit aprox 60 ml)

Pentru servit: toast + branza chevre + cimbru verde

Incingem cuptorul la 220 grade C. Intr-o  tava pentru cuptor punem jumatatile de rosii, ceapa, usturoiul; presaram  zaharul si frunzulitele de cimbru verde. Turnam  uleiul de masline si acetto balsamico si  asezonam cu sare si piper, apoi amestecam usor, Lasam la cuptor aprox 30 minute, pana rosille devin usor caramelizate.

crema de rosii coapte (1 of 1)-2

crema de rosii coapte (1 of 1)-4

Transferam rosiile, ceapa si usturoiul intr-un blender, adaugam supa de legume si pasam bine, pana obtinem o crema. Transferam crema pe aragaz, adaugam untul si frunza de dafin  si  lasam sa dea in clocot. Reducem focul si lasam sa fiarba mocnit aprox 15-20 minute, pana scade usor lichidul, capatand consistenta. Adaugam smantana, asezonam, incalzim usor crema, fara a o da in clocot. Pofta buna!

crema de rosii coapte (1 of 1)-5

Punem foarte putin ulei de masline intr-o tigaie, in uleiul incins punem rondele de paine, subtiri si le prajim pana devin aurii. Amestecam putina branza de chevre cu cimbru verde, eventual putina smantana pentru a deveni mai cremoasa. Tartinam painea prajita si servim cu supa crema de rosii. Mie mi-a plcaut cel mai mult rece sau la temperatura camerei.

crema de rosii coapte (1 of 1)-7

crema de rosii coapte (1 of 1)-8

Pofta buna!