Locurile acestea au ceva miraculos… Inexplicabil, ne cheama…Inexplicabil, revenim… De fiecare data cand ajungem in Israel, pasii ne poarta inevitabil catre Marea Galileei. De fiecare data, arata altfel. Locurile se transforma sub influenta naturii capata alte culori, alta stralucire, alta viata… Am vazut Galileea galbena, arsa de arsita verii, parjolita de seceta. Am vazut Galileea verde, inflorita, cu miros de flori de portocal… De fiecare data, inexplicabil, mai minunata, ne ia respiratia.Capernaum (1 of 1)-10Cel mai mult imi place sa strabatem drumul ce pleaca din Ierusalimul Sfant, prin desertul Iudeei, pana la Marea Moarta, apoi spre Galileea, de-a lungul granitei cu Iordania. Din loc in loc, mici asezaminte de beduini. Case, de fapt mici, foarte mici constructii firave din foi de tabla si diverse alte materiale, cateva capre, copii. Se muta de colo colo. In pustiu apare in fata noastra o moschee. Parca ar fi un miraj.

in desertul Iudeei

Un scurt popas la Marea Moarta. Arsita. Caldura greu de suportat. O baie in apa sarata, atat de sarata si mineralizata incat esti atentionat frecvent sa nu stropesti si sa mergi urgent la doctor daca iti intra apa in ochi sau o inghiti accidental. Efectul acestei ape, efectul namolului asupra pielii este faimos. Numai rabdare sa ai si rezistenta la caldura torida… Ce caldura! Ne aflam la cota – 423 metri sub nivelul marii. Undeva, in apropiere, zac ruinele unui fost mare hotel. Marea Moarta se retrage constant. Scade. Hotelul acesta era candva pe malul marii. Acum este in pustiu…

Marea Moarta

Marea Moarta 2

Marea Moarta 4

La doi pasi, pesterile Qumranului, locul ales  de  esenieni pentru reculegere, retragere intru rugaciune si purificare. Aici sunt pesterile in care un biet beduin, cautand o capra ratacita, a descoperit manuscrisele de la Marea Moarta, documente extrem de valoroase, ce aveau sa aduca la lumina informatii de mult pierdute, de multe ori controversate despre viata din trecut, despre religie. Voi reveni cu un post despre Qumran.
Daca am continua drumul, in cateva ore am ajunge la zona cu hoteluri a Marii Moarte, apoi la Eilat, la Marea Rosie, dar ne intorcem. Intr-o alta calatorie, poate, vom continua drumul. Trecem pe langa Ierihon. Galben, maroniu, rosu… Deodata, o pata verde. Plantatii de curmali. Splendide. Chiar citisem un articol despre aceste fantastice plantatii de curmali, despre cat de mult s-au luptat oamenii pentru a inverzi desertul.  Curmalii care cresc acum in desertul Iudeei sunt, in mare parte, din Maroc. Curmali marocani, salvati de o molima ce a lovit plantatiile din tara lor, trimisi spre pastrare in SUA, apoi adusi cu mult efort in Israel. De curand, intr-un vas antic, au fost descoperite cateva seminte de curmal din specia care crestea natural in desert in vremuri de mult apuse. Curmali de Iudeea. Cu tehnologie avansata, au reusit sa „invie” aceasta seminta, iar specialistii spera sa poata cultiva in curand curmali de Iudeea. Curmalii stramosilor…
Drumul curge prin desert. Piatra. Nisip. Granita cu Iordania. Fara soldati. Un gard electrificat, securizat, cu senzor. Orice atingere a acestui gard si armata ajunge rapid in locul respectiv.

palmieri - curmali

Incep sa apara portocali. Ferme ale kibutzurilor. Verde. Galileea. Soferul este entuziasmat. Deschide geamul. Vrea sa simtim mirosul florilor de portocal. Momentul acesta magic, verde, parfumat, dureaza foarte putin. In cateva saptamani, pamantul va fi ars, seceta va deveni atotstapanitoare. Apa este pretioasa. Iordanul, singura sursa de apa dulce a Israelului pana in acest moment, este sursa vietii si posibila cauza a unor puternice conflicte. Orice tentativa de a deturna sau de a afecta in vreun fel cursul acestuia, se poate solda cu un razboi.
 
 
Pentru prima data vedem Marea Galileei inconjurata de verdeata, un albastru infinit, dens, verde crud, de primavara. Prima oprire, Yardenit, unde se spune ca Hristos ar fi fost botezat de Ioan Botezatorul. Aici  ar fi ales primii Apostoli care l-au insotit. Locul este linistit, in ciuda multor turisti. Majoritatea se schimba in niste halate speciale, apoi participa la o slujba religioasa, intra in apa si se scufunda de 3 ori. Sunt fericiti.

Tiberias (1 of 1)-2

Tiberias (1 of 1)-3

Pe malul apei, pe scari, castori enormi vin dupa mancare. Ce urati sunt… Oamenii ii hranesc asa cum hranim noi ratustele. In apa se vad pesti enormi. Nu stiu ce fel de pesti sunt, dar seamana ca forma cu somnul. Apa, copacii, totul freamata de viata. Un miracol, cand te gandesti ca Iordanul este atat de poluat incat cu greu mai poti gasi vietuitoare in el. Iesirea se face printr-un magazin de suveniruri. Vanzatorii sunt cu ochii pe noi. Vad locul cu carti si incep sa rasfoiesc. Atacul vanzatorilor:  „daca iei 2 carti la a 3-a ai discount de 30 %”. Iau 3 carti si imi mai place una. Reincepe atacul „mai ia una  si ai discount la a treia” :) OK, doar ca mi-ar trebui inca 2 valize la cate carti am cumparat deja pana acum :)

 
Continuam drumul, de-a lungul Marii Galileei, Tiberias – oras infiintat de Irod Antipa, Magdala – orasul in care se presupune ca s-ar fin nascut Maria Magdalena, Tabgha – minunea inmultirii painii si pestilor pentru a hrani multimea, Muntele Fericirilor, Capernaum. Am sa scriu acum doar despre locul Binecuvantarii si Capernaum.  In alta postare, voi scrie si despre alte locuri minunate din Galileea.

Muntele Fericirilor – Beatitudinea.

O manastire franciscana, moderna, situata intr-o locatie de vis, cu o vedere panoramica asupra Marii Galileei. Aici, in anul 2000, in fata unei multimi numeroase Papa Ioan Paul al II -lea a tinut o predica.

beatitudinea (1 of 1)-4

beatitudinea (1 of 1)-2

In rest, flori, liniste, coruri care canta imnuri religioase. Binecuvantare. Beatitudine. Fericire. „Cand a vazut Isus multimile, s-a suit pe munte si dupa ce a sezut jos, ucenicii lui s-au apropiat de el. Apoi a inceput sa vorbeasca si sa-i inveţe astfel: „Fericiti cei saraci cu duhul, caci acelora este Imparatia Cerurilor! Fericiti cei care plang, caci aceia se vor mangaia! Fericiti cei blanzi, ca aceia vor mosteni pamantul! Fericiti cei ce flamanzesc si insetează de dreptate, caci aceia se vor satura! Fericiti cei milostivi, ca aceia se vor milui! Fericiti cei curati cu inima, caci aceia vor vedea pe Dum­nezeu! Fericiti facatorii de pace, ca aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema! Fericiti cei prigoniti pen­tru dreptate, ca a acelora este Imparatia Cerurilor! Fericiti veti fi, cand din pricina Mea, va vor ocari  si va vor prigoni si mintind vor zice tot cuvantul rau im­potriva voastra! Bucurati-va si va veseliti, caci plata voastra multa este in ceruri” (Mt 5,1-12)

beatitudinea (1 of 1)

 

Capernaum – Biserica catolica, casa Apostolului Petru, Sinagoga

Biserica se spune ca ar fi construita peste ruinele casei in care a trait Apostolul Petru.

Capernaum (1 of 1)

Constructia este foarte moderna, octogonala, suspendata, mie mi s-a parut foarte rece, dar ruinele vechii sinagogi in care a predicat Hristos sunt minunate. Nu degeaba doream sa fiu arheolog cand eram copil :)

 

Capernaum (1 of 1)-2

Capernaum (1 of 1)-4

Capernaum (1 of 1)-6

Capernaum (1 of 1)-7

Capernaum (1 of 1)-8

Sf Petru (1 of 1)-5

 
Oamenii se plimba, canta, fac fotografii, preoti tin predici. Pe fundal, Marea Galileei, minunata, albastra… In acest oras, Hristos a vindecat un om  cu duh necurat, un paralitic, pe soacra apostolului Petru, pe sluga Sutasului, etc. Aici, in Galileea, a ales Hristos pe multi dintre apostolii sai.

Capernaum (1 of 1)-9

Sf Petru (1 of 1)-6

Capernaum (1 of 1)-3

 

Capernaumul Ortodox – Biserica Greco-Ortodoxa a celor 12 Apostoli

La doi pasi de Capernaumul catolic, intr-un lan de rapita galbena si frumoasa, apare biserica ortodoxa. Cu acoperis rosu, ca in poveste, sa o vada lumea si sa nu o ocoleasca. Cum pasesc in curte, simt ca ma intorc in timp. Sunetele copilariei mele… Canta gugustiucul. Liniste. Bate vantul. Apar cativa pauni, lasati liberi prin gradina. Un loc de poveste. Arbori mari, batrani, umbresc locurile in care vizitatorii se pot odihni si pot medita.

capernaum ortodox

Capernaum ortodox 10

Capernaum - ortodox (1 of 1)

galileea - iudeea (1 of 1)-22

Capernaum - ortodox (1 of 1)-2

Capernaum ortodox 6

Capernaum ortodox 8

Capernaum ortodox 2

Capernaum ortodox 7

Capernaum ortodox 5

Capernaum ortodox 9

Liniste. Cobor pe malul apei si stau. Uit de timp, uit de mine, uit de lume… In zare, inaltimile Golan, acum atat de renumite pentru vinurile israeliene. In trecut, teatru de razboi. Aici, suntem la 2 pasi de Liban, Siria si Iordania. Si totusi, e atat de liniste…
 
 

Marea Galileei (1 of 1)-2

Nazaret – Biserica Greco-Ortodoxa Arhanghelul Gavril

In drum spre Tel Aviv oprim in Nazareth, locul nasterii Sfintei Fecioare Maria si a lui Iosif, locul unde se afla Izvorul Maicii Domnului si locul Bunei Vestiri, Pestera lui Iosif, Sinagoga in care a invatat Hristos si Muntele Prapastiei, de pe care au vrut sa-L arunce locuitorii Nazaretului. Prima data cand am ajuns in Nazareth am fost „lasati” in fata unei biserici enorme, gri, foarte moderne. Am intrat. Nu m-am simtit acasa. Mult prea moderna pentru gustul meu. Am tot intrebat unde este biserica ortodoxa si,  in cele din urma, am ajuns la biserica noastra. Micuta, cocheta, scaldata de razele soarelui, situata  chiar langa Izvorul Bunei Vestiri.  Pe pereti scrie si in limba romana, Sfinti Romani. Vad o inscriptie. Biserica a fost pictata de artisti romani. Sunt mandra. Chiar sunt mandra. Artistii romani au pictat minunatia asta de biserica.

Nazaret (1 of 1)-8

Nazaret (1 of 1)-7

Nazaret (1 of 1)-2

Nazaret (1 of 1)-6

Nazaret (1 of 1)-5

Nazaret (1 of 1)-4

Nazaret (1 of 1)-3

Nazaret (1 of 1)

De aceasta data, calatoria s-a incheiat. Ar fi multe de povestit, insa emotiile nu se lasa scrise. Cel putin deocamdata… Mai am atat de multe de spus… Cana Galileii – minunea de la nunta, transformarea apei in vin, Muntele Tabor – sau muntele Schimbarii la fata etc. Revin in curand cu o alta postare.
Sa presaram si ceva informatii culinare :) In Nazaret, ni se face o foame de lup. Ce facem? Mergem la restaurantul Diana, faimos restaurant arabesc in Nazaret. Kebab-ul este o minune, carnea este tocata manual de bucatar cu un cutit enorm. Mezze este delicios, interminabil (doar cateva foto, va dati seama ce foame imi era :)): hummus cu boabe de naut, hummus cu carne de miel, salata de coriandru verde si morcov, salata de linte, tabuleh, labneh, iaurt cu menta, falafel, castraveciori murati, masline si cate si mai cate. Kebab-ul se pregateste pe frigarui realizate din batoane de scortisoara sau liquorice. Nebunie… Un restaurant simplu, fara fitze, un restaurant plin mereu de familii de localnici. Personalul foarte prietenos, mancare delicioasa.
Tot in Nazareth am gustat cele mai bune  baclavale si kataif. Am intrebat localnicii unde putem bea o cafea arabeasca foarte buna. Amabili, ne tot trimiteau spre terase cu espresso, dar noi stiam clar ce doream: cafea cu hel, delicioasa cafea aromata cu adoratul meu cardamon. In cele din urma, ne-au recomandat o cofetarie arabeasca. Pregateau acolo, in fata noastra, baclavale, kataif, cate si mai cate minunatii de dulciuri. Insipropate, dar nu excesiv de dulci. Am gustat, am gustat, am gustat, am luat si pentru acasa. Nu degeaba sunt faimoase deserturile arabesti din Nazaret. Si cafeaua… Of, vreau o cafea :)

Nazaret (1 of 1)-12

Nazaret (1 of 1)-13

Nazaret (1 of 1)-10

Nazaret (1 of 1)-18

Nazaret (1 of 1)-17

Nazaret (1 of 1)-14

Nazaret (1 of 1)-15

Nazaret (1 of 1)-11

Nazaret (1 of 1)-9

E timpul sa ne intoarcem… Drumul spre Tel Aviv trece  prin Valea Armaghedonului. Un apus de soare insangerat, halucinant… Voi reveni… Ma cheama…