Happy vegan friday!
Azi noapte aproape adormisem, cand m-am trezit speriata… Uitasem sa pun la inmuiat alune, nuci, fasole etc. Urma happy vegan friday si nu eram pregatita. Of, of, of… Am dat fuga in bucatarie, am scos castronele peste castronele, le-am umplut pe rand cu nuci, macadamia, fasole mung si grau, apoi le-am umplut cu apa. Am dormit ca un puiut, fara griji, cu vise frumoase, pacat ca nu le mai tin minte…
Dimineata, plina de elan si fericita… Soare, cer senin, copaci verzi, tril de pasarele, copii pupaciosi… I love my life!  Ma apuc de mic dejunul nostru. Scurg bine nucile, le pun in blender, pun lapte de orez si soia si dau sa mixez. Pauza… Nu l-am pus in priza, zic eu. Verific, dar aparatul este in priza. Incerc din nou. Tacere… Incep sa se adune nori negri… Nu cumva? Mai incerc o data, nimic. Se pare ca experienta trecuta raw vegan a fost de-ajuns pentru mixerul meu care a cedat fizic. Gata cu nucile. Adio crema de nuci… Dar daca? Am scos o „antichitate” care marunteste manual orice, nuci, alune, biscuiti si am incercat marea cu degetul. Cate 3-4 nuci, incet si cu rabdare, muuuuulta rabdare, am obtinut o crema, texturata, cei drept, dar chiar cred ca a fost mai bine asa. Am adaugat lapte de orez si soia, za’atar, ulei de masline, suc de lamaie, sare, piper si am obtinut o minune de crema. Za’atar este un mix de condimente care, in general, contine oregano, cimbru, savory, susan, sumac, sare, cu mici variatiuni.  Un mix de condimente delicios! Am pus crema putin la frigider, timp in care am ras cateva ridichi, am taiat marunt 2 fire de ceapa verde, o legatura de marar si una de patrunjel, sare, piper, ulei de masline si suc de lime.
Un mic dejun minunat, fresh, colorat, vesel ♥ Servit in tihna, in gradina, mangaiati de razele soarelui… Happy vegan friday!

Crema de nuci cu za’atar

300 g nuci, puse la inmuiat in apa rece peste noapte
sucul unei jumatati de lamaie
2-3 linguri ulei de masline
150 – 200 ml lapte de orez & soia
4 lg za’ater, sare, piper proaspat macinat

Macinam nucile, amestecam toate ingredientele, punem putin la rece.

Salata de ridichi

4 ridichi rosii lungi sau 10-15 ridichi rosii rotunde, date prin razatoare
2 fire ceapa verde, taiate rondele subtiri
1 legatura marar + 1 legatura patrunjel, taiate marunt
1-2 lg ulei de masline + sucul unei jumatati de lime + sare + piper proapat macinat

Amestecam toate ingredientele. Asezonam.

Am servit crema si salata, cu painica Wasa. Delicios!