Daca tot am luat in serios o alta rezolutie de an nou (mai putina carne), atunci vinerea va fi ziua cu retete vegetariene. Sau, mai bine zis, ovo-lacto-vegetariene. Bine, daca nu pun smantana deasupra, este chiar o reteta vegana… Fasole black eyed – cu ochi negru :) Am cumparat-o de la mega image si tare fericita am fost cand am vazut-o. E draguta! O fasolica fancy :)
Cum sa o pregatesc? Noroc ca eu „colectionez” retete si articole interesante din ziare si reviste (sunt rac; racii colectioneaza… diverse), pentru ca am descoperit o super reteta in The Guardian, a Allegrei McEvedy, pe care am adaptat-o mai jos. O caserola perfecta ♥

Black eyed beans with wild garlic

250 g fasole black eyed
Pentru fiert fasolea: 2 morcovi taiati in jumatate, 1 ceapa, 3 catei usturoi, 1 pastarnac taiat in jumatate, 2 frunze de dafin.
3 lg ulei de masline + 3 catei usturoi, taiati marunt + 2 frunze de dafin
1  1/2 lg chimen arabesc macinat + 1 ceapa medie, taiata cubulete + 1 lg paprika + 1 betisor de apio (celery) + 1 praz, partea alba, taiata felii + 2 morcovi, medii, taiati felii
apa fierbinte
200 g leurda, spalata, scursa de apa,  taiata felii + sucul a 2 limete + 1 – 2 legaturi de leustean verde, taiat marunt
sare, piper

Punem fasolea in apa rece si o lasam la inmuiat peste noapte. Dimineata schimbam apa si o lasam in continuare la inmuiat inca minim 1 ora.

Black eyed beans with wild garlic

Black eyed beans with wild garlic

Scurgem fasolea de apa, apoi o punem la fiert intr-o oala cu apa (de  2 ori mai multa apa dcat fasole) + legumele pentru fiert. Lasam sa fiarba 1 ora la foc potrivit.

Dupa aprox 40 minute de fiert, incingem uleiul de masline intr-un vas de fonta, calim putin usturoiul si frunza de dafin, adaugam chimenul, ceapa, morcovul, prazul, apio si paprika, amestecam, apoi punem capacul si lasam la foc mic (aprox 10 minute), pana legumele devin moi.

Scurgem fasolea si aruncam legumele cu care a fiert (inclusiv dafinul si usturoiul).  Adaugam fasolea peste legumele din vasul de fonta, apa pana este acoperita fasolea, sare, piper. Lasam sa fiarba la foc mic aprox 30 minute, pana scade lichidul. Amestecam din cand in cand.

Luam vasul de pe foc, adaugam leusteanul, sucul de limeta si leurda.

Pana acum este de post :)

Black eyed beans with wild garlic

Daca nu tineti post, puneti deasupra putina smantana sau iaurt. Delicioasa!

Black eyed beans with wild garlic