Mihaela a lansat prima provocare: „Dulce Romanie„… Uite asa, blogosfera culinara romaneasca s-a mobilizat si au „curs” retete minunate avand ca tema dovleacul. Stafeta a fost preluata de furnicuta si a sa intriganta tema: nuci cu usturoi… Din nou retete care mai de care… Acum Alison lanseaza provocarea lunii decembrie: peste si fructe de mare… Frumos subiect. Un tur al retetelor va fii prezentat pe 23 Decembrie pe blogul Alison’s trials.
 
 
Ce mult m-am bucurat cand am primit invitatia!!! Yuppi!!! Si exact ce ne place noua sa mancam!!! Dar timpul se tot scurge si eu tot plecata… Cum sa postezi o reteta noua de fructe de mare sau peste, daca nu ai timp sa gatesti? In drafturi aveam o multime de retete de prajituri pe care nu am reusit sa le postez, dar nu retete de fructe de mare… Am promis, trebuie sa reusesc. Tocmai spuneam ca ma mobilizez, ma gandeam la ceva pe baza de baby octopus, super reteta, delicioasa… Dar socoteala de acasa, nu se potrivese cu cea din targ :) Vineri seara il rog pe sotul meu sa cumpere niste peste pentru saturday lunch. Ma suna si-mi spune ca a luat cod alb, cod negru si … crap albastru. „Nu lua crap”, spun eu. „Are oase si nu pot manca si copiii”… Cum aveam o conexiune nu tocmai buna si era o galagie de nedescris, nu prea intelegeam ce spunea, asa ca am auzit: „Am luat si icre de crap. Cauta reteta de crap albastru. Vin!” Ce-o vrea, frate cu crapul albastru ca ma omoara! De cand am ajuns la ORL din cauza unui os inghitit (crap, of course), crapul e dusmanul meu in domeniu… Daca-i crap e saramura. Da’ eu nu mananc. Ce i-o trebui crap… Ma tot ambalam singura… Si intra sotul meu in casa, cu fata lui de ingeras fericit, cu pungile in  mana… „Ai vazut ce-am luat?”  Scot eu pungile cu peste & gheata si dintr-o data, o punga se misca. „Ahhhh! N-ajunge ca ai cumparat crap”, zic eu carcotasa. „Trebuia sa-l cumperi si viu!” „Ce crap, draga? Am luat crab albastru!”
 

 
Tine-te bine! Sa vezi blocaj! „Pai ai cumparat crab viu?” „Doar nu era sa-l cumpar mort!” „Si vrei sa-l mancam?” ?!?! Am rasturnat crabii intr-un castron si m-am repezit spre computer sa caut retete. Intre timp copii transformasera crabii in animale de companie: ii mangaiau, pocneau, gadilau, etc… Am gasit modalitati de preparare, am verificat ce ingrediente imi trebuiau, insa mi-a pierit curajul, am pus castronul in frigider si l-am lasat pe a doua zi.
Totul parea foarte simplu, dar problema era ca trebuia sa-i cam… omor. Poate mor singuri pana a doua zi si scap, m-am gandit eu… A doua zi imi iau inima in dinti si scot castronul din frigider, convinsa ca s-au „dus”. Iau amortitii si-i pun pe un tocator sa-i pregatesc pentru foto, cand unul incepe sa miste. Dupa el, misca si al doilea… Si uite asa, am o hora de crabi care se misca… Am inteles si de ce erau vreo 3 picioruse de crab in castron… Se agatau cu clestii unii de altii si se … sectionau. BAD, BAD CRAB!!! Apare si pustiul meu mic care bucuros ca-si vede prietenii incepe sa-i „bata pe spate”… Si prietenii lui interpreteaza semnalul drept startul de la maraton si incep sa se deplaseze. „Mami, ala cade! Mami, celalalt pleaca”… dau sa ridic un crab si vad ca s-au prins unul de altul ca un lant. Problema e ca se strang atat de tare de se accidenteaza. Dintr-o data aud un tipat! Pustiul meu observa ca un crab s-a agatat de firul lampii mele de bucatarie si n-are de gand sa-i dea drumul… That’s it! Scot lampa din priza (sa nu am vreun scurt circuit :)) si ma inarmez cu un cutit sa-i desclestez clestii. You wish… Reusesc pana la urma. Iau din nou camera si reusesc sa-i prind pe „salbatici” in foto.
 

Acum trebuie sa aleg daca raman ca pets sau ii fierb… Ii fierb. Clar.
Reteta a  fost ultra rapida si foarte delicioasa. Doar rabdare sa aveti sa-i tot spargeti. Noi am pregatit unt cu usturoi si patrunjel si am avut ca garnitura orez, insa nu s-a atins cineva de orez… O masa delicioasa, dar messy… Abia astept sa repetam experienta :) Doar ca data viitoare am sa incerc un aioli in locul untului cu usturoi…
 
 
  • 8 – 10 crabi
  • o frunza de dafin + 1 lgt boabe piper negru + 1 lgt boabe ienibahar + 1 lgt boabe mustar + 3-4 catei usturoi + o mana patrunjel verde
  • Untul cu usturoi: 1 pachet de unt + 4-5 catei de usturoi zdrobiti + o mana de patrunjel taiat marunt
  • Garnitura: orez sau salata verde

Am pus la fiert orezul. Am pus foarte multa apa la fiert cu sare, seminte de mustar, ienibahar, catei de usturoi, frunza de dafin, patrunjel si lamaie.

Am luat crabii de clestisor, cu mare grija sa nu ma „perforeze”, i-am pus in apa fierbinte sub ochii „ingroziti” ai pustiului meu care dorea sa vada cum se inroseste crabul albastru. 10 minute cu capacul pus, apoi i-am luat din oala si i-am pus pe farfurie.

Intre timp am topit untul si usturoiul (pana se inmoaie, fara sa fiarba), am adaugat sucul de lamaie si patrunjel.

Am trecut la treaba: rupt picioruse, sfaramat clesti, mancat partea „mancabila” din carapace, aruncat restul.
 

 
A fost minunat, delicios, simplu si aventuros :)
Mi-a placut provocarea :)
Sunt curioasa care este urmatoarea provocare…