A doua incercare de paine! Reteta foarte usoara, fara timp de asteptare, rapida – just the way I like it, prin urmare, am trecut la treaba. Framantatul a fost super usor pentru ca mixerul meu minunat, Kitchen Aid, cu carligul special pentru aluat, si-a facut treaba perfect. Intre noi fie vorba, cand l-am vazut a fost dragoste la prima vedere :) L-am tinut muuuuult timp ca decor, desi in acelasi timp cu el am cumparat o forma pentru bagheta… Simteam ca „cere” paine… Dintr-o data,  a inceput sa faca prajituri…Si ce bunatati de prajituri… In sfarsit, acum face paine! Trebuie sa fie un Kitchen Aid fericit. In ce priveste buttermilk, in alte tari poate fi cumparat ca atare, dar nu-i problema, se pregateste foarte usor in casa. Chestiune de minute: am amestecat in lapte normal, full fat, 6 lgt suc de lamaie si l-am lasat 5 minute. Trebuie sa recunosc ca am avut senzatia ca e prea mult buttermilk mentionat in reteta, pentru ca aluatul nu a fost atat de ferm. Data viitoare incerc cu numai 660 ml. Dupa ce „robotelul” meu rosu si dragut a framantat bine, m-am jucat si eu cu aluatul pe o suprafata presarata cu faina. Cand am scos painea din cuptor, primul lucru pe care l-am facut a fost sa-i „ciocanesc” coaja… Victorieeeee!!! Coaja crocanta, cum imi place mie. Miezul dens, tot cum imi place mie… Cred ca trec pe paine fara drojdie… Asta pana incerc si o reteta cu drojdie, mai mult ca sigur :)
P.S. 1  Am nevoie de tips despre cum se taie usor crucea de pe painica… Cred ca a fost cea mai dificila parte :)
P.S. 2 De cate ori treceam pe langa painica mea, ii mai „ciocaneam” putin coaja… Sa ma asigur ca ramane crocanta… Da.

Ingrediente

420 g faina integrala
375 g faina alba, cernuta
1 lgt sare
1 lgt bicarbonat de sodiu
680 ml buttermilk (680 ml lapte normal, cu grasime + 6 lgt  suc proaspat de lamaie, amestecat 5 minute)

Faina integrala se cerne prin sita; se pastreaza si  ce ramane in sita. Se amesteca foarte bine faina alba, cernuta, faina integrala, cerealele ramase in sita, sarea si bicarbonatul. Se adauga buttermilk, treptat, amestecand pana se obtine un aluat consistent, ferm.

Se framanta aluatul pe o suprafata cu  faina. Se formeaza o painica rotunda de 20 cm diametru si se pune pe o tava unsa cu ulei.

Se taie o cruce in centrul painii, cu un cutit ascutit, de aprox 1 cm adancime.

Se coace 50 minute. Se raceste pe o tava grill.

Asa-mi place painea: delicioasa, coaja crocanta, miez dens… Atentie! Nu e painica alba si pufoasa :)

SaveSave

SaveSave