Cand am vazut pentru prima data Caesarea, a fost dragoste la prima vedere. Un loc de o frumusete magnifica. Cerul cel mai albastru pe care l-am vazut vreodata… Santierul arheologic de vis, care-mi aduce aminte cat de mult imi doream sa devin arheolog cand eram mica… Apa senzationala… Nisip auriu, stralucitor… Cel mai frumos apus de soare… De parca nu ar fi fost totul deja perfect, trebuia sa existe in portul Caesaria si un restaurant de exceptie: Helena.

Pe locul unui fost oras fenician – Strato’s tower, Herod cel Mare a construit  cel mai mare si mai grandios port artificial al timpului, numindu-l Caesarea pentru a-l omagia pe Caesar Augustus. Arhitectii lui Herod au reusit sa  creeze structuri in apa, tehnologie foarte avansata pentru timpul respectiv. Au reusit chiar sa inventeze un sistem prin care sa curete apa din port, indepartand depozitele de nisip ce „invadau” toate porturile Mediteranei. Orasul trebuie sa fi fost splendid, avea amfiteatru, hipodrom, teatru, bai, etc. Toate cladirile erau finisate cu marmura alba, astfel incat stralucea din departare.

Caesarea (1 of 1)-21
Caesarea (1 of 1)-17

Caesarea (1 of 1)-23

Orasul antic organiza spectacole si festivitati grandioase, lupte de gladiatori, etc. Istoricul roman Flavius Josephus a descris portul: „regele a triumfat asupra naturii si a construit un port mai mare decat Piraeus,… in timp ce frumusetea lui era atat de mare, de parca nu ar fi existat obstacole”.

Caesarea (1 of 1)-26

Hipodromul din Caesarea

Caesarea (1 of 1)-24Amfiteatrul din Caesarea. Aici inca se organizeaza spectacole pentru 5000 de spectatori…

Herod a construit aici un apeduct  cu o intindere de aprox 10 km pentru a aduce apa in Caesaria, tocmai de la muntele Carmel, din Haifa de astazi.

Caesarea (1 of 1)-33

Caesarea (1 of 1)-30

Vestigiile orasului antic te invaluie intr-o atmosfera de poveste…

Caesarea (1 of 1)-14

Caesarea (1 of 1)-15

Caesarea (1 of 1)-22

Caesarea (1 of 1)-25

In anul 6 dH, Caesarea a devenit resedinta guvernatorilor romani, apoi, dupa distrugerea Ierusalimului, in jurul anului 70 dH, a devenit capitala provinciei romane. Cu o istorie agitata, Caesaria a trecut rand pe rand prin diverse dominatii, romani, musulmani, cavaleri cruciati, mameluci,  francezi, otomani… Perioade de glorie, urmate de perioade de uitare… Momentul infiintarii statului Israel coincide cu revenirea familiei de Rothschild in Ceasarea, investitii majore, restaurarea orasului antic si infiintarea unei fundatii care se ocupa de toata zona.

Restaurantul Helena

Situat chiar pe malul marii, in portul din Caesarea, restaurantul Helena este locul ideal pentru a te relaxa privind Mediterana, savurand mancare delicioasa si vin israelian exceptional. Helena este rezultat  parteneriatului a doi faimosi antreprenori in domeniul restaurantelor din Israel, Uri Yarmiasm –  restaurantul Uri Buri din Akko si Daniel Zach – restaurantul Carmella Bistro din Tel Aviv. Ca de fiecare data, am fost intampinati chiar de Chef, Amos Sion, faimos in Israel pentru preparatele sale exceptionale, in stil contemporary israelian, bucatarie mediteraneana moderna, cu atingeri unice de mirodenii si cele mai proaspete ingrediente locale.  O masa la Helena este o incantare: mancarea este delicioasa, selectia de vinuri exceptionala, serviciul impecabil. Delicios, cu minunata vedere la Mediterana… A real treat! Enjoy!

Caesarea (1 of 1)-2Salata verde cu smokine proaspete, branza blue, migdale si vinegreta de mustar & mere

Caesarea (1 of 1)-6

Carpaccio de creveti cu seminte de pin

Caesarea (1 of 1)-3

„Sliced cured sirloin in aged balsamic sauce” servita cu branza Cambozola, fistic si struguri

Caesarea (1 of 1)-7

Peste de ocean cu tahini / pasta de susan, ridichi, masline de Thassos si seminte de pin

Caesarea (1 of 1)-4

Calamari a la plancha, cu lamaie si frunze de hyssop, pe pat de iaurt, cu sos yemenit spicy

Caesarea (1 of 1)Champagne israeliana

Caesarea (1 of 1)-5Foccacia home made, cu ulei de masline, sirop de rodii si sare de Atlantic

Caesarea (1 of 1)-8

Creveti si Saint Jacques in ouzo, cu branza haloumi  si celery

Caesarea (1 of 1)-9

Orez cu seminte de pin si coriandru

Caesarea (1 of 1)-10Steak: Aged entrecote (500 g) servit cu cartofi in ulei de trufa si sos chimichurri

Si desertul a fost o nebunie…

Caesarea (1 of 1)-11

Delicioasa inghetata de tahini (pasta de susan) cu fulgi de halva … Incredibil desert ….

Caesarea (1 of 1)-12

Ciocolata

Caesarea (1 of 1)-13

Ceai verde cu menta proaspata

De fiecare data restaurantul Helena este o incantare… Asteptam cu drag sa revenim…

Caesarea (1 of 1)-31Minunat apus de soare in Caesaria… I’m so happy…

SaveSave