Dolomitii, Italia

Dolomitii, Italia

Dolomitii, Italia

V-am mai povestit intr-un alt post despre aventurile noastre in Muntii Dolomiti din Italia. Spectaculosi, minunati…
In locul Dolomitilor de azi, acum sute de milioane de ani, exista o mare. Se spune ca acesti munti maiestuosi s-au format prin depunerea sedimentelor. Timp de milioane si milioane de ani, sub influenta schimbarilor climatice si a unor fenomene dramatice, aceste sedimente s-au transformat intr-o roca foarte speciala: Dolomia.   Desi s-a mai descoperit dolomia si in alte locuri in lume, numai aici poate fi admirata sub forma acestor masivi enormi.  Dovezi ale formarii lor prin sedimentare sunt nenumaratele fosile descoperite frecvent. Parcul national al Dolomitilor a fost recent  declarat zona protejata UNESCO. Limba oficiala in zona este ladino,   un amestec ciudat de italiana si germana…
 
 
 
 

Varful Lagazuoi, 2700m, Dolomiti

Este greu sa recomanzi un anume loc in aceasta zona. Toate satele prin care treci sunt pitoresti, arhitectural bine structurate, primitoare si placute. Daca totusi ar trebui sa alegem, ne-am rezuma la 3: San Cassiano, Corvara si Val Gardena. Daca am insista,  atunci am  alege cu siguranta San Cassiano: munti spectaculosi, hotel relais chateaux, SPA, nenumarate trasee montane, liniste…
Situat la peste 1573 metri peste nivelul marii, in inima Dolomitilor, San Cassiano este un sat cu numai 750 de locuitori, dar cu 2 restaurante cu stele Michelin :). Unul dintre aceste restaurante se afla in Hotelul Rosa Alpina. Apartinand familiei Pizzinini de peste 70 ani, hotelul este ridicat pe locul unei  vechi biserici. Atmosfera confortabila, mult lemn, servicii foarte bune, restaurante delicioase. Camerele sunt spatioase, decorate cu gust. Recent a fost ridicat un corp nou de cladire si au fost modernizate apartamentele: seminee, hamam, bai luxoase, canapele, biblioteci, carti, frigidere pline (sampanie, vin rosu, vin alb, etc)… Nu lipsesc home made cookies si mere proaspete. Este o incantare sa savurezi un digestiv in bar, sa citesti o carte langa semineu, sa bei un ceai de noapte buna din plante locale.  In holul hotelului sunt in permanenta sticle cu apa plata, pentru calatorii. SPA-ul Danielei Steiner, sotia lui Pizzinini, ofera tratamente naturale cu creme si lotiuni obtinute din plantele din zona, impachetari, masaje, etc. Putin pampering dupa  un traseu pe munte :)
 
 

Apartament in Hotelul Rosa Alpina (3 camere, 2 bai, bucatarie complet mobilata, living, semineu)

Living room in apartament

 
 

Restaurantul St Hubertus – 2 stele Michelin

 
 
Executiv Chef al restaurantului St Hubertus – 2 stele Michelin – este Norbert Niederkofler. Nascut langa Bolzano, Norbert a calatorit in intreaga lume, lucrand cu mari chefs:  Jörg Müller, Eckart Witzigmann si Nadia Santini. In 1996 Norbert a deschis restaurantul St. Hubertus in parteneriat cu Rosa Alpina. Pasionat de gatit si de calatorii, Nobert isi doreste sa ii invete  pe copiii italieni sa manance sanatos. Vorbeste cu durere despre faptul ca in Italia sunt cei mai multi copii obezi, dupa America. Incredibil, dar adevarat. In graba de azi, familiile inlocuiesc atat de indragita bucatarie italiana cu fast food, snackuri, alegeri nesanatoase.
O cina la St. Hubertus este o incantare, cu ingrediente proaspete, arome delicioase, atmosfera de neuitat… Si inca un lucru foarte important. Daca majoritatea chefs de stele Michelin au o preferinta pentru guests without kids, Norbert ii primeste cu bratele deschise, le pregateste ce vor ei, ii rasfata… Copiii nostri adora aceste restaurant, mai ales desertul cu mere verzi si gososi cu mere :) Sa nu mai spun cat sunt de fericiti cand Norbert ii invita in bucatarie pentru a-si alege cate un sorbet :)
 
 

Relaxati, asteapta desertul :)

Sunt la a doua portie, dar nu renunt :)

FILLET OF LOCAL BEEF WRAPPED IN MOUNTAIN HAY AND COOKED IN A SALT CRUST (vita invelita in fan, gatita in crusta de sare)

DELICE OF LOCAL GREEN APPLE: coaja de mar verde este umpluta cu sorbet de mere verzi, spuma de mere.  Gogosi cu mere separat

gogosile cu mar

Champagne

Pe Christian l-am intalnit cu cativa ani in urma. Era somelier al restaurantului St Hubertus. Alegerile sale impecabile complimentau perfect mesele oaspetilor. Acum, Christian se ocupa de Hugs’s bar, wine barul  hotelului Rosa Alpina, sub indrumarea atenta al lui Norbert. Amprenta sa se simte puternic, vinurile fiind exceptionale.  Intr-o zi ne-a pregatit  o degustare de digestive, care mai de care mai minunate….
 
 
 

Christian la degustare de digestive :)

Pizza Campana Mozzarella di bufala, datterino tomatoes and basil

Focaccia with tartar of organically grown beef, capers, anchovies and candied tomatoes

Aripioare picante:  Crispy chicken wings on a bed of mixed greens

Pasta cu galbiori: Kamut flour pappardelle with fresh chanterelles

Grilled Loin Steak of Italian Limousine beef***  for two or more persons with grilled vegetables and jacket potato

Biserno

Vin rosu

vin rosu

Ciocolata

Strudel

Digestiv

Digestiv

Vin dulce

Concierge-ul hotelului functioneaza fara cusur. Iti sunt recomandate trasee montane in functie de starea fizica, dispozitie si … familie. Noi am ales cateva trasee de acest fel si a fost minunat.  Pe munti am descoperit si bucataria din zona, faimosul speck servit cu paine cu chimen, hrean si castraveti murati, carnati speciali, supa de orz servita cu gogosi cu branza si spanac, polenta cu porcini. Drumetia de la Santa Croce la San Cassiano este o placere :) O alta excursie ne-a indrumat pasii pana la o stana unde sunt vaci, oi, capre. Vezi cum  pasc, cum e prelucrat laptele, gusti din bunatatile lor. Totul rustic si cu mult bun gust. Oamenii locului au mereu zambetul pe buze… Cabanele sunt curate, cu locuri de joaca minunate,  iezi, iepurasi, pesti in iazuri, etc o incantare.

Dolomitii, Italia

paine cu chimen, hrean, carnati si castraveti murati

Santa Croce

Corvara

Magazinele cu delicatese locale sunt o incantare si cu greu pot iesi din ele… Trebuie sa cumperi tissane de buona notte, speck, sirop de soc, polenta cu funghi, digestive care de care mai minunate… Nu vorbesc de jucarii din lemn  si decoratiuni pentru casa…
 
Sincer, mi-e dor de Dolomiti…

Apus de soare in Dolomiti

SaveSave