Noroc ca am invatat la Societe Gourmet sa filetez un peste :) … Azi dimineata sotul meu mi-a adus un  cod de aprox 3,5 kg, intreg (ok, fara cap).  Am luat cutitul si am indepartat coloana, cu penseta am scos oasele ramase si am indepartat si pielea… Ce sa pregatesc bun, sanatos si ultra rapid din acest cod? Am facut o salsa verde si am turnat-o deasupra, l-am pus in cuptor la 200 grade si in 10-15 minute a fost gata. Garnitura? Am pregatit baby asparagus cu lemon butter si cartofi dulci la cuptor. Sparanghelul l-am fiert 2 minute in apa clocotita, apoi am pus deasupra sare, ulei de masline, unt si suc de lamaie. Cartofii dulci i-am curatat de coaja si i-am taiat ca pe niste fries, i-am „invelit” in ulei de susan si i-am pus la cuptor cu aprox 10-15 minute inaintea pestelui, tot la 200 grade pana au devenit aurii. Au fost cei mai buni cartofi dulci … Delicios!
 

 

fileuri de cod (cat mai groase)

Salsa verde

1 legatura de patrunjel, taiat marunt
2 legaturi de marar, taiat marunt
2 crengute de rozmarin, taiat marunt
10 file de anchois, taiate marunt
2 linguri de capere, spalate in apa rece si scurse bine
suc de la 1/2 lamaie
ulei de masline (minim 5-6 linguri)
3 catei de usturoi, taiati marunt

Se incinge cuptorul la 200 de grade C. Se spala pestele bine, se usuca pe hartie absorbanta. Se pregateste salsa verde: se pun toate ingredientele in blender, mai putin caperele; se amesteca pana se obtine o  pasta verde. Se adauga caperele. Se pune pestele intr-o tava  pentru cuptor, se pune deasupra salsa verde si se introduce in cuptorul incins timp de aprox 10-15 minute  (depinde cat de groase sunt fileurile de peste).

Cartofi dulci in ulei de susan

Se curata cartofii dulci de coaja, se taie ca niste fries/cartofi prajiti, se ung bine cu ulei de susan si se pun intr-o tava, in cuptorul incins, la 200 grade, aprox 30 minute (pana devin aurii).

Baby sparanghel cu lemon butter

Se spala sparanghelul, se indeparteaza partea lemnoasa a coditei, se fierb in apa clocotita timp de maxim 2 minute, se scurg. Deasupra lor se pune unt, ulei de masline, suc de lamaie, sare si piper proaspat macinat.

 
Pentru a completa perfect lunch-ul nostru, un vin alb argentinan: „Brilliant yellow golden colour. Exquisite floral aromas combined with white peach. A balanced acidity is presented with a large mouth feel. Persistent with a distinct presence of tropical fruits and delicate hints of vanilla and coffee…”