Am facut a one day trip in Granada pentru a vedea Alhambra. Stiam ca este o minune a Spaniei si eram nerabdatori sa-l vizitam. Am rezervat biletele cu o zi inainte, pentru a fi siguri ca putem vedea Palatul. A trebuit sa specificam foarte clar ora in care dorim sa intram in Palatul Nasrid (13.30) si ni s-a spus ca nu putem intra in palat mai devreme, dar nici mai tarziu de ora specificata. Daca doriti sa vizitati Alhambra, recomand sa rezervati biletele in avans…
Drumul a fost foarte frumos, printre dealuri pline de maslini.  Am trecut pe langa satul in care s-a nascut Garcia Lorca, scriitor spaniol faimos. In departare se vedeau varfurile inzapezite ale masivului Sierra Nevada. Granada a fost ultimul oras maur cazut in mainile regilor crestini Ferdinand si Izabella, la mult timp dupa caderea Sevilliei si a Cordobei.
Am ajuns in jur de 10.30 si am inceput vizita cu gradinile Generalife: palatul de vara si cele 30 de hectare de gradini ale sale. In aceste gradini era inchis in siguranta si haremul… In palat am admirat Patio de la Acequia, construit in jurul unui bazin cu apa, lung, cu jeturi de apa deasupra sa. Patio de la Sultana era locul secret in care se intalneau Zorada, sotia sultanului Abu Hasan si iubitul ei… Copiilor le-a placut cel mai mult, Escalera del Aqua, o scara frumoasa, pe lateralele careia curge o apa rece ca gheata. Cypress, trandafiri, culori, fantani, pasari, cu greu te desprinzi de gradinile Generalife pentru a trece prin Puerta de la Justicia inspre Alhambra.
 

granada (2 of 44)Jardin bajos

granada (7 of 44)Umbra, racoare…

granada (9 of 44)Fantanile racoresc gradinile si creeaza o senzatie de calm si liniste

granada (10 of 44)Alei pavate in stil maur

granada (15 of 44)Patio de la Acequia. Minunat…

granada (16 of 44)Detaliu coloana

granada (17 of 44)Generalife

granada (41 of 44)

Escalera del aqua

 
Ne-am mai plimbat, am admirat, site-uri arheologice, gradini, iazuri, fantani, cerul senin… Cum era deja 12 si mai aveam 1.30 h pana cand puteam intra la Palatul Nasrid, am hotarat sa oprim la un pahar de Fino/Manzanilla, un sherry spaniol, sec, servit rece, excelent cu tapas-uri. Am oprit la Parador de Granada, la 5 minute de palat. Aceste Parador sunt hoteluri si restaurante detinute de statul spaniol, cu locatii excelente in zone turistice de maxima importanta, cu view extraordinar, mancare buna, in general, servicii bune. Majoritatea sunt situate in vechi manastiri sau palate. Parador de Granada se afla intr-o veche manastire / convento Franciscana.  Tapasuri, jamon, chorizo, faimoasele masline, si cheso manghego (branza spaniola maturata).  Am incercat si un steak de cerdo iberico. Inca un fino, un pahar cu bere… Uite ca a inceput sa ploua… O ploaie de vara, calda si usoara, care din fericire a trecut repede (sincer, dupa 5 minute nici nu se vedea ca a plouat…)
 

Terasa Parador de Granada (www.paradores.es)

Parador de Granada

 
La 5 minute de mers pe jos se afla Palatul Nasrid. Ne-am asezat la coada de la intrare, coada de la ora 13.30. Credeam ca nu se va termina… Si cu toate ca plouase in urma cu 15 minute, afara era groaznic de cald, mult mai cald decat inainte sa ploua. In cele 10 minute cat am asteptat (din fericire a „mers” repede), am admirat (de departe) zidurile vechi ale cetatii si grotele in care stateau spanish gipsies pe vremuri. Acum acestea au un scop comercial, fiind flamenco places. In anumite zone in imprejurimile Granadei, exista oameni care inca locuiesc in astfel de case sapate direct in munti/dealuri.
granada (19 of 44)
Palatul Nasries merita asteptarea. Este o incantare… Cata delicatete, cate  detalii, gradini minunate, incaperi racoroase, arhitectura maura impresionanta… Parca visezi…
 

granada (30 of 44) Patio

granada (34 of 44)

granada (32 of 44)

granada (26 of 44)

granada (25 of 44)

granada (24 of 44)

granada (38 of 44)Patio cu portocali, cypress / chiparosi si fantani…
granada (20 of 44)

granada (42 of 44)

granada (44 of 44)

granada (18 of 44)

granada (35 of 44)Vedere din Palat, inspre orasul vechi

granada (36 of 44)
 
Legenda spune ca atunci cand Sultanul Boabil a trebuit sa paraseasca Granada pentru a o preda regilor crestini, acesta s-a uitat in urma cu lacrimi in ochi, moment in care mama sa i-a spus: „De ce te uiti ca o femeie, dupa ceva ce nu ai stiut sa stapanesti ca un barbat?”
Ne-a placut foarte mult Alhambra…