Imi plac foarte mult ciupercile girolles (francais) sau chanterelles (english). Galbiori, pe romaneste. Prima data am incercat girolles intr-o omleta exceptionala, in Provence. La New York am mancat un steak cu sos de chanterelle, fantastic. Persillade aux girolles (galbiori cu sos de patrunjel), tot in Provence, a devenit meniul meu favorit. Cand in sfarsit am gasit girolles in Romania am fost super fericita. Am pregatit risotto cu ciuperci (porcini si girolles), capucino de ciuperci, pasta cu girolles, omleta cu girolles… Ieri seara, am incercat Tarragon scented chanterelles. Au fost minunate. Se pregatesc foarte repede, sunt delicios de aromate, parfumate cu tarhon…

1 kg ciuperci galbiori

2 linguri ulei de floarea soarelui

1 ceapa medie, taiata rondele

2 linguri tarhon verde, taiat foarte marunt

2 linguri unt

sare, piper proaspat macinat

  1. Se spala bine ciupercile. Se scurg.
  2. Se impart toate cantitatile  in jumatate, deoarece se pregatesc ciupercile in 2 transe. In acest fel nu lasa prea mult lichid si se vor pregati mai repede.
  3. Se incinge uleiul intr-o tigaie mare (eu prefer un wok), la foc foarte mare. Se adauga ceapa si ciupercile (nu uitati ca toate cantitatile au fost injumatatite). Se amesteca bine, pana cand se evapora lichidul si ciupercile sunt aurii, fara a se arde. Se adauga untul si tarhonul. Se asezoneaza cu fleur de sel si piper proaspat macinat. Se transfera intr-un castron.
  4. Se repeta pasii cu jumatatea ramasa.
  5. Se servesc calde sau la temperatura camerei.

Aprox 4 persoane.