Duminica am venit din Londra, dintr-un long week-end. Am avut super emotii, deoarece vulcanul  din Islanda erupea din nou, norul de cenusa fiind foarte dens. Dimineata la stiri au anuntat ca s-au inchis aeroporturile din Irlanda si exista posibilitatea sa fie inchis si Heathrow Airport, dupa ora 18.00. Avionul nostru era ceva mai devreme, insa tot a avut 45 minute intarziere. 45 minute de emotie… In incercarea de a „pierde timp” prin aeroport si de a linisti „emotii”, am cumparat de la Harrods niste branza Stilton (branza cu mucegai – englezeasca, exceptionala), trufe de ciocolata neagra cu whiski, biscuiti cu ginger (favoritii mei),  shortbread si lemon curd. Combinatia de shortbread (un soi de biscuiti cu mult unt, foarte fragezi, texturati, exceptionali) si lemon curd (un fel de mouse de lamaie (preserve), acrisor/dulcisor delicios) este senzationala. Chiar si puiul meu mic, care nu prea mananca dulciuri, a adorat combinatia shortbread/lemon curd. Drept urmare, seara a disparut toata cutia de shortbread. Dimineata la mic dejun: „Mami, eu vreau shortbread cu lemon curd la lunch box”…. „Eu vreau shortbread acum…”.  Disperata, le-am pus lemon curd pe biscuiti normali, insa a fost esec total. Ce sa fac? Ei bine… Am hotarat… „Cand veniti de la scoala pregatim shortbread (marmura, cum ii spune puiul mic:)”. Si am pregatit… Foarte simplu, foarte repede, insa am avut o mare problema… A trebuit sa asteptam sa se raceasca:)

225 g faina

75 g zahar

375 g unt nesarat, taiat cubulete, rece

o tava de 23 x 23 cm

  1. Se incinge cuptorul la 170 grade C.
  2. Se unge tava cu unt si se tapeteaza cu hartie pentru cuptor (se taie fasii apropiate de dimensiunile tavii si se „lipesc” de unt).
  3. Se amesteca intr-un vas faina si zaharul. Se adauga  untul rece si se amesteca usor, pana  aluatul are aspect de firimituri. Nu se framanta prea mult, pentru ca framantat in exces, aluatul se va rupe prea usor.
  4. Se formeaza o „sfera” de aluat. Se intinde aluatul in tava, presand bine, astfel incat sa aibe o inaltime intre 0,5 si 0,7 mm.
  5. Se inteapa bine cu o furculita. Baietii mei au fost foarte fericiti sa faca aceasta operatiune.
  6. Se pune la cuptor la 170 grade C timp de 5 minute, apoi se scade temperatura la 150 si se mai tine in cuptor inca 30 – 40 minute; trebuie sa capete o culoare aurie, fara a se arde.
  7. Se lasa la racit in tava. Se taie patratele/romburi/slice-uri. Nu se pudreaza cu zahar.

Sugestii:

  • slices de shortbread se pot servi simple, cu caramel, ciocolata, dulceata, etc.
  • my boy’s all time favorite, shortbread and lemon curd… Yummi!!!
Psst! foarte, foarte curand o reteta delicioasa de lemon curd…

SaveSave