Sole – Limba de mare

2 pesti Sole (Limba de mare), intregi, cu piele

6 linguri unt nesarat

4 linguri ulei de masline

75 g faina

Suc proaspat de lamaie

1 lingura patrunjel proaspat, taiat marunt

sare, piper alb

  1. Pestele se spala bine, se curata si se usuca pe hartie de bucatarie. Se cresteaza 2 linii pe partea mai albiciosa, lucioasa.
  2. In faina se pune 1/2 lingurita sare si putin piper alb, se aseaza pe un platou.  Se pune pestele in faina si se pudreaza bine, pentru a fi acoperit pe intreaga suprafata.
  3. Se incinge o tigaie (care nu se lipeste), la foc mediu/mare, se adauga 2 linguri unt si 2 linguri ulei. Uleiul se adauga pentru a nu se arde untul.
  4. Imediat ce untul incepe sa formeze o spuma, se scutura bine pestele de excesul de faina si se pune in tigaie, cu partea mai argintie in sus. Se reduce focul (mediu) si se lasa pestele aprox 1 minut, cat sa devina usor auriu, apoi se intoarce cu grija si se lasa inca 2 minute.
  5. Se pune fileul pe o farfurie incalzita, se acopera cu folie pentru a se mentine cald, cat  se repeta operatiunea cu cel de-al doilea fileu.  Se arunca uleiul/untul din tigaie, se sterge tigaia cu hartie de bucatarie si se repeta pasii de mai sus.
  6. Dupa ce s-a pregatit si cel de-al doilea peste, se sterge iar tigaia cu hartie de bucatarie, apoi se pregateste sosul: se pun 4 linguri de unt pe foc mediu, se topesc putin, se adauga sucul de lamaie si se amesteca bine. Se toarna peste fileuri, se presara cu patrunjel si sare mare. Se orneaza cu felii de lamaie.