1 pui, cu pielea cat mai intacta, aprox 1,5 kg

o mana de patrunjel, cimbru si  rozmarin proaspat, taiat foarte fin (fara tulpinite), sau cimbru si rozmarin uscat (aprox 2 linguri)
sare mare sau fleur de sel
piper proaspat macinat
5 linguri ulei de masline
1 jumatate de lamaie
1 frunza de dafin
2 ramurele de rozmarin

  1. Puiul se spala bine la interior si exterior. Se usuca bine cu hartie de bucatarie. Se indeparteaza partea subtire a aripilor si fundul. Se lasa pe hartie de bucatarie.
  2. Se incinge cuptorul la  225 grade.
  3. Pentru a putea asezona carnea de pe pieptul puiului, se desprinde pielea de pe piept, cu grija, pentru a nu se rupe. Se introduc sub piele plantele aromatice taiate foarte fin, sare, piper. Se intinde bine pielea peste carne, pentru a se rumeni frumos.
  4. In interiorul puiului se pune sare si piper, frunza de dafin, crengutele de rozmarin. Se inchide cavitatea cu jumatatea de lamaie si se leaga picioarele puiului strans, fie cu sfoara de bucatarie, fie cu folie de aluminiu (stransa ca un snur).
  5. Se cresteaza o data sau de doua ori, adanc, pulpele, ata cele superioare, cat si cele inferioare, pentru a se coace in interior.
  6. Se unge puiul cu ulei de masline, se presara din belsug cu sare mare si piper proaspat macinat, eventual, plantele aromatice ramase.
  7. Se pune tava, in cuptor, cu 2 linguri de ulei de masline. Dupa ce se incinge uleiul, se aseaza puiul, cu pieptul in jos, timp de 5 minute, apoi se intoarce cu pieptul in sus.
  8. Se tine in cuptor timp de 1 ora.
  9. Se scoate puiul din cuptor, se transfera pe un platou, se acopera cu folie de aluminiu timp de 10-15  minute. In acest timp se pregateste sosul.
  10. Se pune pe aragaz tava in care a fost puiul, apoi se toarna 1 cana de supa pui (cubulete sau supa de casa). Se clocoteste si se amesteca foarte bine cu o lingura de lemn, pana se dizolva toate resturile din tava (acestea sunt esentiale pentru un sos gustos). Se scade putin sosul, la foc mare. Se trece prin sita. Se serveste alaturi de pui, intr-o sosiera.

Sugestii: ca garnitura puteti pregati cartofi cu rozmarin, spanac tras in unt, piure de cartofi, salata, cous-cous, legume la cuptor sau paste cu lamaie si patrunjel.