Dupa ce am introdus alimentele principale in mesele copilului, putem sa „complicam” putin retetele. Putem amesteca mai multe ingrediente, putem introduce pestele, puiul, branzica de vaci, etc. Putem  combina alimentele favorite ale copilasului cu alimente mai putin favorite, pentru ca astfel le poate accepta si poate beneficia de vitaminele si mineralele pe care acestea le contin. Pe masura ce copiii cresc si invata sa mestece mancarea, puteti pasa mai putin ingredientele, ca un piure texturat, insa cu atentie. Desi anumite piureuri par laborioase, ele pot fi portionate si congelate, castigand timp la mesele viitoare.

Piure de cartof dulce, morcov si brocoli: Se pune cartoful si morcovul in steamer pentru a se fierbe la aburi, timp de aproximativ 1o minute. Se adauga brocoli inca 7-10 minute. Se scurg legumele, se paseaza, se amesteca si cu putina apa din steamer, in functie de consistenta dorita. Daca este nevoie, se trece prin sita.

Piure de conopida, cartof dulce si branzica de vaci: Se fierbe la aburi cartoful dulce (timp de 10 minute), se adauga conopida (inca 10 minute). Se paseaza impreuna cu  apa din steamer pentru a obtine consistenta dorita. Se amesteca si branzica de vaci. Se omogenizeaza. Se serveste.

Piure de iaurt cu mango / piersica: Se face un piure de piersica sau de mango, conform retetei din Etapa 1 – Primele Piureuri. Se amesteca piureul de fructe cu iaurt (normal, grecesc, simplu).

Piure de banana, prune uscate si iaurt: Se taie bucatele foarte mici banana si prunele uscate (2 bucati, fara samburi); se amesteca bine intr-un blender, apoi se adauga iaurtul.

Piure de legume si cod (sau pangasius – peste fara oase): 125 g peste, 125 g morcov, 125 g cartofi, 3 bobite de piper, 1 frunza de dafin, 1 ramura de patrunjel, 100 ml lapte, 15 g unt, 1 rosie: Se pun legumele in apa, se dau in clocot, se acopera si se fierb timp de aproximativ 20 minute. Pestele se pune intr-o craticioara, cu piperul, dafinul, patrunjelul, apoi se toarna laptele. Se fierbe pestele in lapte timp de aproximativ 5 minute. Se strecoara pestele, dar se pastreza sosul. Se arunca  mirodeniile. Intr-o tigaie se trage in unt rosia taiata marunt, pana se inmoaie. Se verifica pestele de oase. Intr-un blender se pun pestele, legumele, rosiile si o parte din sosul pastrat (in functie de consistenta dorita) si se transforma in piure. Se poate congela, daca ingredientele nu au fost deja congelate in prealabil.

Piure de legume si pui: 100 g morcov, 60 g praz (partea alba), 75 g piept de pui (taiat cubulete), 250 g cartofi (curatati  de coaja, taiati marunt), 75 g pastarnac, 1 lg ulei de floarea soarelui: Se soteaza morcovii si prazul in ulei, timp de aproximativ 6 minute, pana se inmoaie, fara a se arde. Se adauga puiul, pana capata o culoare alba pe toate partile. Se adauga cartofii si pastarnacul, se acopera cu apa fierbinte si se fierbe acoperit, la foc mic, timp de aproximativ 15 minute, pana totul este moale. Se amesteca totul in blender. Se poate congela, daca ingredientele nu au fost deja congelate.

Peste cu branza si brocoli: 150 g file de peste (cod, pangasius – file, fara oase), 3 bobite de piper, 1 frunza de dafin, 1 tulpinita de patrunjel, 150 ml lapte, 50 g brocoli, 30 g unt, 45 g branza de vaci: Se fierbe pestele in lapte, alaturi de piper, dafin, patrunjel, timp de aproximativ 3-5 minute, acoperit. Se arunca mirodeniile. Se verifica pestele sa nu aibe oase. Se fierbe brocoli 5-7 minute in aburi. Se pune intr-un blender pestele, brocoli si branzica, se amesteca bine. Se adauga  o parte din laptele in care a fiert pestele, in functie de consistenta dorita. Se poate congela, daca ingredientele nu au fost deja congelate.

Pui cu cartof dulce: 30 g ceapa taiata marunt, 1 lgt ulei de masline, 125 g  piept de pui (taiat cubulete), 1 cartof dulce, taiat marunt, curatat de coaja, 250 ml supa pui (nesarata): se soteaza ceapa in uleiul de masline, pana se inmoaie, fara a se arde. Se adauga puiul si se soteaza timp de  4-5 minute, pana devine alb pe toate partile. Se adauga cartoful dulce si  supa de pui. Se acopera si se fierbe timp de aproximativ 12 minute, pana cand puiul este moale. Se amesteca totul intr-un blender. Se poate congela, daca ingredientele nu au fost deja congelate.