Bouquet garni

8 – 10 fire de patrunjel

2 ramurele de cimbru proaspat

1 frunza de dafin

Se prind toate ingredientele intr-un tifon si se adauga in supe, mancare gatita pe baza de legume, carne, rata, pui, vita, etc.

Dafin

Dafinul este un arbust peren, cu frunze verzi, lucioase, aromatice, originar din sudul Europei. In antichitate era considerat sacru.

Frunzele proaspete de dafin au o aroma mai puternica decat cele uscate. Se utilizeaza pentru supe, mancare gatita, peste. Este utilizat in Bouquet garni, alaturi de cimbru si patrunjel. Infuzia de dafin ajuta la digestie.

Dafinul poate fi plantat atat in ghiveci, cat si in gradina. Coroana poate fi taiata in forma dorita, fiind apreciat si ca planta decorativa.

Patrunjel

Cea mai cunoscuta planta aromatica, patrunjelul este originar tot din zona mediteraneana.Foarte bogat in vitamina C si fier.

Frunzele se utilizeaza proaspete, dar se pastreaza bine si congelate. Poate fi utilzat patrunjelul simplu pentru aroma, sau in combinatie cu alte plante aromatice si mirodenii. Cele mai cunoscute amestecuri sunt „Bouquet garni” si „Fines herbes„.

Se utilizeaza in salate, supe, sosuri, omlete, unt aromatizat, salata tabbouleh, etc.

Creste foarte bine in ghiveci, cu multa umiditate, partial la umbra.

Cimbru

Cimbrul s-a utilizat inca din antichitate, in cele mai diferite moduri, de la purificarea camerelor –  romani, la imbalsamare – egipteni, sau parfumarea templelor – greci.

In prezent este cel mai des intalnit in zona mediteraneana. Se utilizeaza florile si frunzele, proaspete sau uscate, pentru a aromatiza salate, miel, supe, mancare gatita, sarmale, ulei si otet aromat, pui, vanat, oua, umplutura, etc. Se combina foarte bine cu rozmarinul si face parte din Bouquet garni. Se planteaza in gradina sau in ghiveci, in plin soare.

Cimbrul are proprietati antiseptice. Traditional se utilizeaza pentru reducerea durerilor reumatice.