Rozmarin

Planta aromatica perena; infloreste primavara si in prima parte a verii. Semn distinctiv: frunzele au aspectul unor ace ascutite, de culoare verde inchis.

Se utilizeaza ca planta aromatica pentru miel, vita, cartofi la cuptor, sosuri de rosii, vin de vara, uleiuri si oteturi aromatizate, salate, unt cu ierburi, etc. Carnea marinata cu rozmarin are un gust excelent, fie ca este pregatita la cuptor sau pe gratar cu jar. Tulpinile mici pot fi utilizate pentru frigarui, adaugind un plus de aroma. Frunzele pot fi utilizate proaspete sau uscate; se pastreaza excelent congelate.

Poate fi crescut cu usurinta in gradina sau in ghiveci. Nu trebuie udat prea des. Prefera soarele. Iarna trebuie protejat de frig. Poate fi utilizat si pentru realizarea unui gard viu, in gradinile tip mediteranean, alaturi de levantica.

Busuioc

Busuiocul este o planta aromatica utilizata frecvent in bucataria  italiana, franceza si asiatica. Este originar din India, Orientul mijlociu si insule din Oceanul Pacific.

Se utilizeaza frunzele proaspat culese pentru a aromatiza  paste, mozarella, pizza, pui, miel, salate, sos pesto, etc.

Poate fi crescut in gradina sau in ghiveci, in loc partial insorit,  in sol bine drenat, protejat de frig. Ghivecele cu busuioc indeparteaza mustele si tantarii.

Menta

Originara din Europa, menta s-a cultivat inca din antichitate datorita proprietatilor sale medicinale. Exista o ampla varietate de specii, fiecare cu o aroma particulara.

Frunzele de menta se utilizeaza proaspete sau uscate, pentru a aromatiza si decora salate de fructe, preparate din peste, carne, miel, iaurt, ciocolata, sosuri, ceaiuri, etc.

Menta creste in gradina sau ghiveci, in loc insorit si pamant umed, insa este o planta invaziva. Pentru a evita raspandirea necontrolata, menta trebuie plantata in gradina, intr-un ghiveci cu baza taiata, a carui bordura sa depaseasca putin nivelul solului.

Are proprietati calmante, antiseptice, antispastice, ajuta digestia si reduce balonarea.

Coriandru

 

Planta anuala puternic aromata, originara din Orientul Mijlociu si sudul Europei. Coriandrul se cultiva de peste 3000 de ani.

Se utilizeaza semnitele si frunzele de coriandru, acestea avand arome complet diferite. Semintele de coriandru sunt incluse in amestecul de mirodenii „

Garam masala” si se utilizeaza la curry, sos chutney de rosii, placinte cu mere, biscuiti, etc. Frunzele proaspete de coriandru aromatizeaza curry, salate,  sosuri, pui,  legume, oua, fructe de mare.

Coriandrul poate fi plantat in gradina, la soare; pentru a obtine semintele de coriandru, planta are nevoie de o vara secetoasa. Nu se dezvolta foarte bine in ghiveci.

Coriandrul este folositor sistemului digestiv, reduce balonarea si ajuta digestia.

Oregano

Originar din zona mediteraneana, oregano este nelipsit din bucataria greceasca si italieneasca.

Se utilizeaza frunzele, proaspete sau uscate, pentru aromatizare carne, rosii, pizza, legume, uleiuri, etc.

Poate fi plantat in ghiveci, dar si in gradina, in sol uscat, partial protejat de soare.

Oregano ajuta digestia si are proprietati antiseptice.